AI, podd och lyckad konferens – mycket på gång hos oss på Geoforum

VD på bloggen

Nu har vi lämnat mysbyxorna på hemmakontoret och spenderar mer och mer tid på Geoforums kansli på Drottninggatan 33 i Stockholm. Passa på att titta in när ni har vägarna förbi. Ta en kopp kaffe, prata om aktuella frågor i geodatabranschen och träffa Geoforums nya kommunikationsansvarige Linn Norén. 

Hösten har varit full av aktiviteter och här berättar jag om några av dem.

 

Inspirerande program på årets Arbeta smart-konferens

Så roligt det var att få träffa några av er igen på, plats eller digitalt, under konferensserien Arbeta smart inom planering och byggande 2021. Det var ett mycket uppskattat program och vi fick lyssna till många intressanta talare. Göran Lindsjö AI-expert, konstaterade att artificiell intelligens, AI, redan är en integrerad del av vårt liv – utan att vi har tänkt på det. Åsa Zetterberg, vd för TechSverige, poängterade vikten av att jobba i partnerskap med andra organisationer när digital verksamhetsutveckling ska ske. Ann Legeby, professor KTH, presenterade forskningsresultat om stadsbyggande för socialt hållbara städer. För att bara nämna några av alla spännande programpunkter. Nu blickar vi fram emot 2022 och börjar planera för den tjugonde Arbeta smart-konferensen. Hoppas att vi ses då!

Nu bygger vi upp AI Arena

Det är så kul att delprojektet AI Arena för tillämpning av artificiell intelligens inom samhällsbyggnadssektorn nu är i gång. AI Arena är en del av Smart Built Environments stora strategiska satsning Kraftsamling – AI i samhällsbyggandet och leds och utvecklas av Geoforum Sverige, BIM Alliance och Future Position X i samverkan. AI Arena ska vara en öppen plattform där teknik och människor möjliggör hållbar samhällsutveckling. Arenan kommer att bestå av digitala och fysiska mötesplatser i hela Sverige och ge deltagarna omvärldsspaning, kunskap, inspiration och kontakter. Vi håller er uppdaterade om kommande aktiviteter. Vill du veta mer om hela projektet Kraftsamling – AI så anmäl dig till Smart Built Environments webbinarium den 3 december.

Kompetensförsörjning en viktig fråga för branschen

Att det finns en brist på kompetens i geodatabranschen både på kort och lång sikt, konstaterades under Geoforums och Lantmäteriets workshops om kompetensförsörjning. Geoforum kommer återkomma i den här frågan och publicera Lantmäteriets slutrapport till regeringsuppdraget om kompetensförsörjning senare i år. Här kan du läsa mer om arbetet så här långt.

Temapodd om digitala fastigheter på gång

Efter vårens mycket uppskattade webbinarium om digitala fastighetsgränser, med rekordstort deltagarantal, utlovade vi en fortsättning. Och nu kan vi berätta att Geoforum kommer att lansera Positionspodden, en temapodd där vi i en serie poddavsnitt fördjupar oss i frågan om digitala fastighetsgränser. Programledare för avsnitten är Mikael Johansson, Aveki och medverkande i det första avsnittet är Karolina Stenström, Nacka kommun samt Marika Ström och Anders Sandin från Lantmäteriet. Positionspodden kommer att finnas där poddar finns. Håll utkik här på geoforum.se för information om när första avsnittet släpps.

Logga in och se våra webbinarier

sofi almqvist 500pxI slutet på oktober höll vi ett uppskattat webbinarium om innovation med geodata där vi fick inspireras av finalisterna i Hack for Sweden. Glöm inte att ni medlemmar kan logga in på medlemssidorna på webben och se inspelade webbinarier i efterhand!

Nu spurtar vi in slutet av 2021 med full fart och håll koll här på Geoforums webb för mer information om våra planerade aktiviteter.

Sofi Almqvist, vd för Geoforum Sverige