PRESSMEDDELANDE 2019-07-01, STOCKHOLM

Susanne Nellemann Ek lämnar uppdraget som Geoforum Sveriges vd och kanslichef för att bli vd för BIM Alliance, en branschförening som också verkar för digitalisering inom samhällsbyggnadssektorn.

– Under Susanne Nellemann Eks ledning har Geoforum blivit en tydligare röst i debatten för att långsiktigt främja samhällsnyttan av geodata och en datadriven utveckling av ett hållbart samhälle. Vi gratulerar BIM Alliance till en utmärkt rekrytering och önskar Susanne varmt lycka till i hennes nästa utmaning, säger Geoforums ordförande Eric Jeansson.

Läs mer

PRESSINBJUDAN 2019-06-12, STOCKHOLM

Att öppna upp och sluta ta betalt för kartdata från offentlig sektor är en förutsättning för snabbare digitalisering och en datadriven utveckling av ett hållbart samhälle, samt leder till ökad innovation hos företagen. Frågan är nu högst aktuell igen. EU-direktivet om Open Data and Public Sector Information (PSI) är den enskilda faktor som sätter störst press på en svensk övergång till öppna kartdata. Den 14 juni arrangerar Geoforum Sverige ett seminarium om Vägen fram till öppna data. Journalister och kommunikatörer är välkomna att delta.

Läs mer

PRESSMEDDELANDE 2019-03-18, STOCKHOLM

Den 19–20 mars samlar konferensen och mässan Position 2030 över 1000 personer från samhällsbyggnadssektorn på Kistamässan i Stockholm. Mötesplatsen riktar sig till alla som vill diskutera, påverka och lära mer om hur vi i Sverige på bästa sätt, med digitala verktyg och processer, skapar hållbara städer och en hållbar landsbygd.

Allt från planerings- och bygglovsfrågor till genomförande av projekt och förvaltning av fastigheter och infrastruktur påverkas av digitaliseringen. Men hela samhällsbyggnadssektorn är inte riktigt med på tåget ännu. För att underlätta för branschens aktörer att formulera digitaliseringsstrategier och agera har Geoforum tillsammans med fyra andra branschorganisationer tagit initiativ till mötesplatsen ”Position – för digitalt samhällsbyggande 2030”.

Läs mer

PRESSMEDDELANDE 2018-11-08, STOCKHOLM

Samhället står inför stora utmaningar på konstant digitalisering, urbanisering och globalisering förändrar vårt levnadssätt. Hur tar vi tillvara på drivkrafterna på rätt sätt? Kan vi använda ny teknik till att skapa och leverera nya hållbara samhällstjänster som utgår från behov hos medborgare i hela landet? Detta och mycket mer diskuteras på mässan Smarta städer 2018 på Kistamässan i Stockholm.

Läs mer

PRESSMEDDELANDE 2017-11-20, STOCKHOLM

Med ett fullspäckat program bestående av över 70 sessioner, 120 talare och 50 utställare är det nu dags för den första upplagan av Smarta städer. Geoforum Sverige är med och arrangerar Sveriges enda agendasättande och branschöverskridande mötesplats för den smarta staden och hållbart byggande, som går av stapeln 22-23 november 2017. Här får deltagarna ta del av framtidsspaning och den senaste kunskapen, tekniken och forskningen!

Läs mer

PRESSMEDDELANDE 2017-05-10, STOCKHOLM

Nya digitala verktyg i PokémonGo-anda skapar innovation i samhällsbyggnadsprocessen. Detta framgick vid konferensen Arbeta smart inom planering & byggande 2017 som hölls 8–9 maj. En av huvudtalarna var bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson som var tydlig med vad som krävs för att få till en helt digital plan- och byggprocess.

Sverige behöver bygga fler bostäder, men det går alldeles för långsamt. Med framgångsrik digitalisering kan vi korta handläggningstider, planerings- och byggtider samt minska miljöpåverkan. Peter Eriksson berättade att regeringens mål är att det ska vara krav på digitala planprocesser till den 1 januari 2019. En digitaliseringsstrategi presenteras innan sommaren.

Läs mer
Visa mer