Ska vi ta steget och bygga en nationell digital infrastruktur? Då behövs öppna och avgiftsfria kartdata. Kartdata behöver öppnas upp och släppas ut från både statliga myndigheter och kommuner. För att det ska bli möjligt krävs en reform där vi går över till ett system med offentlig finansiering av kartdata. Idag behöver både myndigheter och kommuner gå ut och sälja sina kartdata för att få finansiering för uppdraget att förse Sverige med kartdata.

Nu stiger spänningen inför regeringens budgetförslag till riksdagen som presenteras onsdag den 20 september. Innehåller budgetförslaget pengar för en reform för öppna geodata i Sverige?

Läs mer

Nytt blogginlägg från Susanne Nellemann Ek den 11 september:

Ska vi ta steget och bygga en nationell digital infrastruktur? Då behövs öppna och avgiftsfria kartdata. Kartdata behöver öppnas upp och släppas ut från både statliga myndigheter och kommuner. För att det ska bli möjligt krävs en reform där vi går över till ett system med offentlig finansiering av kartdata. Idag behöver både myndigheter och kommuner gå ut och sälja sina kartdata för att få finansiering för uppdraget att förse Sverige med kartdata.

Nu stiger spänningen inför regeringens budgetförslag till riksdagen som presenteras onsdag den 20 september. Innehåller budgetförslaget pengar för en reform för öppna geodata i Sverige?

Läs vidare i blogginlägget

I fredags publicerades ULI Geoforums debattartikel om öppna geodata i DN Debatt. Här publicerar vi innehållet i artikeln signerad Susanne Nellemann Ek, ULI Geoforum och Fredrik Sand, Stockholms Handelskammare.

"Data är råvaran i den digitala ekonomin. Offentliga myndigheter har under lång tid samlat in och registrerat kartdata som i dag är inlåsta genom att de är avgiftsbelagda. Det är nu dags att öppna upp dessa data så att företag kan skapa affärsmöjligheter och offentlig sektor kan effektiviseras."

Läs mer

ULI Geoforums medlemmar har alltid siktet inställt på framtiden och är ständigt aktiva med att utforska teknikens möjligheter. Det är därför vi på ULI Geoforum, inför det andra digitaliseringsklivet, tar ett så brett grepp.

Läs mer
Visa mer