Agency9 släpper ny generation av verktyg för medborgardialog

Agency9 lanserar en ny generation av dialogverktyg för webb och mobil i sin molntjänst CityPlanner. Medborgardialog i CityPlanner är utvecklat i nära samarbete med ett antal nordiska kommuner i frontlinjen för nytänkande inom planering.

3D-visualisering och medborgardialog blir allt viktigare i kommuner för att skapa tydlighet och driva effektiva samhällsbyggnadsprojekt. Inhämtande av lokal kunskap från boende i tidiga planeringsskeden och kontinuerlig information om planerade förändringar minskar risken för överraskningar och missförstånd som tidigare lett till onödiga överklaganden och kostsamma förseningar. Dialogbaserad planering är också en viktig del i att effektivisera planprocesser och tydligt kommunicera planer för att nå regeringens mål om 250 000 nya bostäder.

3D-karta och sociala plattformar

Lösningen i CityPlanner utnyttjar en 3D-karta över staden och sociala plattformar som grund för att involvera medborgare i stadsbyggnadsfrågor, samla lokal kunskap och engagera kring trygghetsfrågor, events och turism.

norrk-3d-dialogue-comment-700

Medborgare placerar sina kommentarer i 3- kartan från mobilen eller webb.

Medborgare kan via webb, mobil eller surfplatta enkelt ta del av information om projekt i en tredimensionell vy och kan direkt i vyn lägga in kommenterar på en specifik plats, till exempel önskemål om lekplats, en ny gångväg eller andra kommentarer om risk för negativ påverkan som skuggor och skymd sikt.

För kommunen är detta ett bra sätt att nå ut till en bredare krets av medborgare och inte bara ett fåtal engagerade proffstyckare som normalt kommer till kommunens fysiska informationsmöten. Medborgarnas kommentarer ger också värdefull vägledning till kommunen för skapande av bättre och hållbara planer.

– Medborgardialog är viktigt i regeringens aggressiva plan för bostadsbyggande. Överklaganden medför projektkostnader i mångmiljonklassen. Med ökad tydlighet och kommunikation genom planprocessen samt involvering av medborgare kan stora kostnader sparas och ett bättre hållbart samhälle skapas, säger Håkan Engman, vd Agency9 AB.

Se exempel på dialogprojekt i Norrköpings kommun

3D skapar nyfikenhet

Tvådimensionella plankartor är i princip omöjliga för lekmän att förstå och läses sällan av medborgare. Där har 3D-visualiseringar stora fördelar som ett bra komplement för ökad igenkänning och bättre förståelse av planerade förändringar. Erfarenhet visar 3D skapar mycket intresse och nyfikenhet. Användare spenderar mer tid i en 3D-karta jämfört med en 2D-karta enligt mätningar hos ett flertal kommuner.

Plug-in-fri visning 

CityPlanner är ett 3D-visualiseringsverktyg för planerare, kommunikatörer och projektledare för att enkelt skapa presentationer av planer i interaktiva 3D-scener och dela dessa på internet till kollegor och sakägare.

Dialogverktyget förenklar arbetet med insamling av åsikter och besökstatistik. Med en knapptryckning kan planprojekt publiceras publikt till mobiler, surfplattor och webb utan krav på installation av appar eller plugins. Med enkelhet kan samma projekt publiceras till stora interaktiva skärmar i utställningslokaler. Det ger en bred kommunikationslösning för den smarta staden.