Ny plattform för kommunsamarbete i Skåne

Skånekommunerna Bjuv, Svalöv, Örkelljunga, Perstorp, Åstorp och Klippan vill samarbeta över kommungränserna. Med den nya kommungeografiska samarbetsplattformen GEOSECMA läggs nu grunden för detta.

GEOSECMA innehåller modulerna Karta, Fysisk planering, Trafik, Fastighet, LVDB och flera kopplingsprodukter.

– Vi sökte efter ett helhetssystem som gör det möjligt för oss att samarbeta över våra kommungränser. Målet är att vi ska kunna arbeta och tänka förbi kommungränserna, så väl i det praktiska arbetet som rent organisatoriskt, berättar Pauline Pertoft, GIS-ingenjör i Bjuv.

Helhetssystem var kravet

Kravet i den gemensamma upphandlingen var just att få ett helhetssystem, där det var enkelt att dela information med varandra. Men även att det finns tillgång till användarsupport, att systemet följer myndighetskrav och systemet utvecklas vidare. Valet föll på en lösning från en leverantör som hade ett lägre pris än GEOSECMA. Men efter 1,5 år var systemet ännu inte igång och det fungerande inte att arbeta på det önskade sättet. Förseningen gjorde att kommunerna valde att avbryta samarbetet med leverantören.

För att kunna komma igång och arbeta över kommunerna i ett helhetssystem så valdes S-GROUP Solutions som leverantör istället, med GEOSECMA som ny kommungeografisk samarbetsplattform. Det här eftersom GEOSECMA är en färdig lösning som direkt efter installation fungerar enligt upphandlingskraven.