Ny solkarta på linkoping.se

Nu har Linköpings kommun en solkarta. Den nya solkartan på linkoping.se är en service till alla fastighetsägare som funderar på hur effektivt det är med solel.

solenergi-linkoping-470

Solkartan är en del av Linköpingskartan, som man når via linkoping.se. Genom att klicka på en fastighet på kartan, får en snabbt information om hur mycket el taket skulle kunna producera, om det vore utrustat med solceller.

– Med denna klimatsatsning tar vi ett steg mot att uppnå målet om ett koldioxidneutralt Linköping 2025. Solkartan kan bli en viktig pusselbit när det gäller att öka andelen förnyelsebar energi i kommunen, säger miljöansvarigt kommunalråd Nils Hillerbrand (MP).

Solkartan omfattar för närvarande de centrala delarna av Linköping samt Linghem, Sturefors, Ekängen och Malmslätt.

– Vi har tagit fram det här gränssnittet i samarbete med Stångåstaden och Lejonfastigheter. Konsultföretaget Tyréns har utfört beräkningarna, säger Mikael Johansson, GIS-chef på Kommunlantmäteriet. Vi tycker att vi har fått fram en bra produkt som kan vara till stor nytta för flera fastighetsägare.

Intresset för solceller ökar. Både i Linköping och övriga landet har installationen av solceller mer än fördubblats de senaste åren. I hela landet installerades 36,2 megawatt förra året, uppger Energimyndigheten. Det är nästan dubbelt så mycket som 2013 års 19,1 megawatt). Det är främst privatpersoner som står för ökningen.

Linköpings kommun hoppas att ökningen ska fortsätta. Solkartan är ett värdefullt hjälpmedel för ännu högre expansionstakt av solceller. Ytterligare ett sätt att stötta installationen av solceller är att ansökan om bygglov för installationen numera är avgiftsfri.

Läs mer om Solkartan

Till karttjänsten