Debattartikel i Dagens Samhälle: Samhällsbyggnadssektorns digitalisering går för långsamt

Effektivare, säkrare, snabbare, mer hållbar. Potentialen i en digitaliserad samhällsbyggnadsprocess är stor. Men alla aktörer är inte med på tåget ännu, vilket hämmar utvecklingen. Vi behöver samlas med ett förnyat fokus på att ta digitaliseringen till nästa nivå. Det skriver Geoforum Sverige tillsammans med BIM Alliance, Kartografiska sällskapet, Samhällsbyggarna och Sveriges Stadsbyggare på Dagens Samhälles debattsida idag.

Vi föreningar som skriver debattartikeln arrangerade tillsammans Position 2030-konferensen som 2019 samlade över 1000 personer från branschen. Budskapet från branschen var då klart: ny teknik och digitala verktyg är nycklar till ett hållbart samhällsbyggande. Men fyra år senare är det uppenbart att utvecklingen går alltför långsamt och hindrar sektorns aktörer från att bidra till omställningen.

Vi har ett ansvar att bygga ett hållbart och inkluderande samhälle för framtida generationer. Trots utmanande omvärldshändelser och svårigheter att skapa samsyn behöver vi ta nya tag. Nu måste alla ­– företag och offentliga aktörer inom samhällsbyggandet – samlas för en gemensam nulägesanalys. Hur kan vi utveckla våra respektive arbetssätt och nå målet med digitaliseringsresan?

Läs debattartikeln i Dagens Samhälle

Inlägg i debatten från Botkyrka kommun

Botkyrka kommun har skrivit en fortsättning på vår debattartikel där de lyfter att leverantörerna bromsar utvecklingen. De skriver att marknaden har blivit omsprungen av kommunerna och hoppas på en dialog med mjukvaruleverantörer och andra aktörer.

Läs repliken från Botkyrka kommun