Team Paramountric vinner årets BIM/GIS Hackathon med öppna standarder

Under hösten har Geoforum Sverige varit med och arrangerat ett BIM/GIS Hackathon med fokus på öppna standarder. Här har deltagarna utmanats att ta fram innovativa systemlösningar baserade på öppna standarder, i syfte att skapa en mer effektiv, digitaliserad och hållbar samhällsbyggnadsprocess. Vinnarna korades på vår konferens "Arbeta Smart" den 5 oktober i Stockholm. Grattis till Team Paramountric som vinner med sin lösning för att koppla miljödata i tidigt skede.

– Vi arrangerar det här hacket för att visa på värdet och nyttan av öppna standarder. Det är väldigt inspirerande att se alla innovativa lösningar som deltagarna bidragit med. Jag vill rikta ett stort tack till alla lagen som deltagit, bra jobbat!, säger Sofi Almqvist, vd på Geoforum Sverige.

Team Paramountric är årets vinnare

Vinnare av årets hackathon är Team Paramountric med tävlingsbidraget ”Koppla miljödata i tidigt skede”. Medlemmar i laget är Andreas Rudenå, Jonathan Quist, Estanislao Sarandón och Andreas Lundberg.

Juryns nominering:

Team Paramountric har visat att öppna format är framtiden och hur de kommer till användning. På ett inspirerande sätt ger de en lösning på hur hållbara materialval kan synliggöras i projektering. Tävlingsbidraget visar med ett visuellt workflow en arbetsyta med noder som kopplas ihop med varandra, för att tydliggöra hur data har filtrerats. Redovisningen är både översiktlig och ger detaljer för den tekniskt intresserade. Som bonus fick vi se ett interface mellan naturligt språk och modell.

Vinnaren korades på vår konferens Arbeta smart den 5 oktober i Stockholm där runt 200 personer från branschen var på plats. Vinsten bestod av ett presentkort på 5 000 kronor och vinnarna fick också möjlighet att presentera lösningen under konferensen. De kommer även erbjudas möjligheten att presentera sin lösning för utmaningsägaren Trafikverket och/eller Basta.

Se en intervju med vinnaren här

Se den vinnande lösningen här

Juryns hedersomnämnande till finalisterna

Årets hedersomnämnande gick till de två övriga finalisterna:

Team Sweco Sverige, Digital Services, som tagit fram en lättillgänglig lösning ”SMILe, nu automatiserar vi verifiering av leveransspecifikation”. En lösning som verkligen behövs och ger nytta här och nu. Se deras lösning här.

Team Ängelholms Geodesi som tagit fram en visionär lösning ”D5Solutions”. En lösning som visar att öppna format är framtiden och som konkretiserar interoperabiltet. En riktigt bra kombination av GIS och BIM som vi pratat om i många år. Se deras lösning här.

Årets BIM/GIS Hackathon arrangerades av BIM Alliance, Geoforum Sverige, AI Arena, Sweco och Trafikverket. Juryn bestod av Karin Andersson, Trafikverket; Marcus Weiland, Savantic, AI Arena; Susanne Nellemann Ek, BIM Alliance och Jenny Carlstedt, Sweco, tidigare ordförande Geoforum. Läs mer om hackathonet här.