Digitalisering för hållbar samhällsutveckling i fokus under Almedalen

Geoforum Sveriges kansli var på plats under årets Almedalsvecka för att delta i debatten och samtala om geodata och digitalisering för hållbar samhällsutveckling.

Under veckan deltog vi i en mängd olika seminarier, knöt nya kontakter och spred ordet om möjligheterna med geodata och digitalisering. Geoforums vd Sofi Almqvist medverkade bland annat i ett runda bord-samtal arrangerat av ByggVesta och en expertlunch om hållbar stadsutveckling som Sustainable Innovation, IQ Samhällsbyggnad, Viable Cities och Klimatarena Stockholm anordnade.

Vi har deltagit i seminarier och diskuterat frågor som:

  • Digitalisering som möjliggörare för hållbar omställning och cirkulärt samhällsbyggande.
  • AI inom samhällsbyggande skapar möjligheter, dags att komma igång?
  • Digital säkerhet – viktigt att skapa en säker digitalisering med allt som händer i vår omvärld.
  • Kompetens behövs för att klara omställningen – inte minst inom geodata.

– Det viktigaste för oss under veckan har varit att lyssna, lära, bygga relationer och inte minst dela med oss av kunskap och insikter. Vi kommer hem från Gotland fulla av idéer och inspiration till aktiviteter och nya samarbeten. Men mitt i all glädje blandas känslorna med chock och sorg efter onsdagens tragedi. Det är så viktigt att vi fortsätter den demokratiska dialogen och fortsätter att nätverka, samtala och mötas, säger Sofi Almqvist, Vd Geoforum Sverige.

Om Almedalsveckan

Almedalsveckan är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor och hålls i Visby på Gotland. Efter en paus under pandemin var Almedalsveckan i år tillbaka, nu kortad till fem dagar. I år arrangerades runt 2000 olika arrangemang på en mängd olika teman. Majoriteten av evenemangen är öppna för alla. Många av seminarierna går att titta på i efterhand på Almedalen Play.