stockholm slussen
Stockholm utsedd till världens smartaste stad

Den 20 november utsågs Stockholm till världens smartaste stad vid Smart City Expo World Congress i Barcelona. Mycket på grund av stadens ledarskap i EU-projektet GrowSmarter.

Stockholms ledarskap i GrowSmarter var en avgörande faktor för att staden skulle ta hem segern i World Smart City Awards. Det är ett EU-projekt som Stockholms stad leder och deltar i. Inom GrowSmarter samarbetar åtta europeiska städer med olika miljöteknikföretag för att testa och utveckla tolv smarta lösningar för urban hållbar tillväxt. I Stockholm utvecklas smarta lösningar för en hållbart växande stad i Årsta och Slakthusområdet.

De andra finalisterna i stadskategorin var Bristol, Curitiba, Montevideo, Seoul och Teheran. Totalt var 450 projekt nominerade från 54 länder.

– Det är fantastiskt glädjande att Stockholm tagit hem priset som världens smartaste stad. Genom innovativa digitala tjänster, öppenhet och uppkoppling ger vi stockholmarna bättre livskvalitet och näringslivet de bästa förutsättningarna att växa och utvecklas. Nu fortsätter arbetet för en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar stad där det är enkelt att leva. Här spelar digitalisering och nya teknologier en avgörande roll, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, Stockholms stad.

Läs hela nyheten här