Myndighetssamarbete för att harmonisera kartor

Den 5-6 maj ordnade Statens geotekniska institut (SGI) en workshop för att samordna och harmonisera underlag/kartor för ras, skred och erosion. SGI har fått uppdraget av regeringen att göra det enklare för kommuner och länsstyrelser att arbeta med klimatanpassning vad gäller jordskred, ras och stranderosion. Workshoppen blev startskottet för arbetet.

– Tillsammans med MSB, SGU, SMHI, Lantmäteriet och representanter för länsstyrelserna i Norrbotten, Stockholm och Skåne samt en representant från Lilla Edets kommun så diskuterade vi intensivt. Bland annat pratade vi om underlag som behöver harmoniseras, vilka användarnas behov är och hur vi ska arbeta med uppdraget framöver, säger Charlotte Cederbom, avdelningschef vid SGI.

– Flera kommuner och länsstyrelser har framfört att det är svårt att förstå skillnaden mellan de olika kartunderlagen och hur de ska användas i klimatanpassningsarbetet, fortsätter Charlotte Cederbom. SGI har därför fått ansvaret att genomföra en harmonisering av de underlag som rör ras, jordskred och stranderosion och ta fram en vägledning för användarna.

SGI har identifierat en arbetsgrupp och en referensgrupp. Det gemensamma arbetet mellan myndigheterna kommer att fortsätta intensivt under året.

– Målet är att vi på SGI tar fram en vägledning under 2015, säger Charlotte Cederbom.