Position 2015 - ett lyckat event med 1800 deltagare

Landets största kongress och mässa inom samhällsbyggnadsområdet med inriktning mot GIS lockade drygt 1800 personer! Tillsammans med fyra andra föreningar arrangerade ULI Geoforum Position 2015 den 17-19 mars i Stockholm. Det blev en lyckad tillställning som förhoppningsvis är tillbaka redan till 2017.

pos15-publik1-333Bland de drygt 1800 deltagarna som kom till Stockholmsmässan i Älvsjö fanns representanter från offentlig sektor, privata företag och ideella organisationer som sida vid sida belyste samverkan inom området.

Huvudtemat var bostadsbyggande, infrastruktur och miljö och syftet med kongressen var att skapa en arena där GIS och andra it-stöd för ökad samhällsnytta diskuterades.

En av de stora nyheterna som släpptes under dagarna var att Lantmäteriet öppnar sin småskaliga kartinformation och tillgängliggör den för allmänheten.

– Lantmäteriets besked kommer att få stor betydelse under det närmsta året. Men det fanns flera höjdpunkter, allt från inledningen med Ed Parsons från Google och statsrådet Mehmet Kaplan till det avslutande panelsamtalet, säger Lennart Sjögren, tillförordnad kanslichef på föreningen ULI Geoforum och representant för Positions huvudarbetsgrupp.

pos15-parsons-kaplan-panel

Från vänster: Ed Parsons från Google, ministern Mehmet Kaplan, paneldebatten med bland andra Anne-Marie Fransson från IT & Telekomföretagen.

Han är mer än nöjd över de tre dagarna i Stockholm där deltagarna kunde gå på flera sessioner, besöka mässan med många utställare och träffa nya och gamla kollegor. Lennart Sjögren menar att kongressen på ett bra sätt belyste bland annat hur BIM och GIS kan knytas ihop till en digitaliserad planeringsprocess.

Men varför behövs då en kongress som blandar samhällsbyggnadsinformation och GIS? Enligt Mikael Tarandi, projektledare för Position 2015, så handlar det om överlappningar.  

– De frågor som arbetsområdena handskas med har ett väldigt stort överlapp redan och kommer att bli ännu större i framtiden. Tidigare kanske kongresserna inom respektive område i någon mån har utgått från de verktyg och standarder som är specifika för dem. Men båda områdena använder numera i stor utsträckning samma verktyg och är inblandade i samma samhällsbyggnadsprocesser så det är mer som förenar än som skiljer redan idag, säger Mikael.

Position 2015 arrangerades av föreningarna Kartografiska Sällskapet, Samhällsbyggarna, Sveriges Kart- och Mätningstekniska förening, Svenska Kommunal-Tekniska föreningen, ULI Geoforum och mässarrangören Elmia.

Mikael Tarandi hoppas att deltagarna fick med sig ny inspiration hem.

– Ja, kanske några bra idéer från någon session som i huvudsak handlade om ett ämne som de inte arbetar med normalt, inspiration över områdesgränserna med andra ord, säger Mikael.

Nu kommer Position 2015 att utvärderas och sedan ska det tas beslut om ytterligare samarrangemang. Förhoppningen är att upprepa kongressen redan till 2017.

Mer om Position 2015

Under dagarna intervjuades 16 deltagare om vad de tyckte om arrangemanget. Här hittar du deltagarkommentarerna och foton.

Här finns fler bilder från kongressen och mässan.

Youtube-filmer med Kaplans och Parsons presentationer finns på position2015.se.

Deltagarstatistik

Deltagare på kongressen: 1237
Utställare i mässan: 51 organisationer
Utställarpersoner i mässan: 306
Mässbesökare (som inte deltog på kongressen): 322

Totalt var det alltså 1 865 unika personer som på ett eller annat sätt medverkade på Position 2015.