Gävle konserthus vid Gavleån i Minecraft
Lantmäteriet släpper kartor i Minecraft igen

Lagom till sommaren har Lantmäteriet återigen släppt Minecraft-kartor för landets alla kommuner. Kartinformationen finns nu i två versioner så att den fungerar på flera olika plattformar. Kartdata i Minecraft kommer till nytta i stadsplanering och skolundervisning och kan göra "svesemesterplaneringen" lite roligare.

Nu har Lantmäteriet släppt kartor i Minecraft som bygger på nationella kartor och höjddata. Den här gången finns kartdata i två versioner: för Java och Windows 10. Det gör att kartinformationen nu fungerar på flera olika plattformar, i såväl datorn, mobilen, surfplattan som spelkonsollen. 

Minecraft-kartorna innehåller till exempel detaljer om vattendrag, sjöar, ortnamn, vägar, järnvägar, mark och skog. Det finns även en funktion för teleportering för att lättare hitta till sin stad och stadsdel. Fyra utvalda områden finns i högre upplösning. Dessa är Gävle, Kiruna, Östergötland och Gotland.

– Vi har fått så mycket uppskattning från skolor, kommuner och andra sedan vi släppte våra kartdata till Minecraft första gången. Nu hoppas vi nå fler som upptäcker möjligheten att använda geografisk information, säger Bobo Tideström som är verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet.

Engagemang i Minecraft

Efter att Lantmäteriets Minecraft-satsning lanserades vid årsskiftet 2015/2016 så har kartinformationen använts av såväl skolor i geografiundervisningen, som av kommuner i stadsplanering. Ett aktuellt exempel är att unga i Göteborg via Minecraft fått dela med sig av hur de upplever stadsdelen Bergsjön.

Redan 2016-2017 tog elever på Polhemsskolan i Gävle och andra ungdomar fram byggnader och kvarter i Gävle i Minecraft. I nedan youtube-video kan du se resultatet. 

Många har också upptäckt nöjet av att kunna skapa sin egen virtuella och spelbara värld någonstans i Sverige, skriver Lantmäteriet i sitt pressmeddelande.

– Och varför inte redan nu planera sommarens semester genom att utforska Sverige i Minecraft? I rådande läge är det förmodligen många som övergett tankarna på en utlandstripp till förmån för en sommar i Sverige, en ”svemester”. Förbered genom att besöka resmålet i Minecraft, uppmanar Bobo Tideström.

Läs mer om hela Sverige i Minecraft.