SGU tillför mer geologi till Minecraft

Sveriges geologiska undersökning har tagit fram en version av Minecraft som syftar till att öka förståelsen och intresset för geologi, och geologins betydelse för samhället. Den 7 maj släpptes betaversionen av SGUs geologimod BetterGeo!

minecraft-bergsparti-sgu

SGU har ett regeringsuppdrag som heter "Att öka kunskapen om geologins betydelse för samhällsbyggnad och tillväxt". Utvecklingen av en modifikation (en mod) med geologitema till spelet Minecraft var ett av delprojeken i uppdraget.

Med BetterGeo vill SGU ge en första introduktion till geologi och vad geologi innebär för samhället. Här har de, utifrån spelets begränsningar, skapat en mer verklighetstrogen geologi. Med nya material som titan och volfram blir det möjligt att bygga hjärtstartare, jetpack och – monsterdetektorer! Precis som originalversionen av Minecraft bygger BetterGeo både på upptäckarglädje och spänning.

I förlängningen kan Minecraft även användas som ett verktyg för att presentera geologisk och geografisk data med hjälp av FME (Feature Manipulation Engine).

På ULI Geoforums konferens GEOINFO 2015 presenteras SGUs arbete i Minecraft närmare.

Läs mer om BetterGeo