Myndigheter tar fram tjänst som visar natur- och kulturvärden

Flera myndigheter samverkar nu i projektet "Ett fönster ut". Resultatet blir en digital tjänst där människor enkelt kan få fram information om vilka natur- och kulturvärden som finns på en fastighet.

Samverkan

Projektet är ett initiativ av Länsstyrelserna i Jönköping, Kalmar och Kronoberg samt Skogsstyrelsen och Jordbruksverket. Men ännu fler myndigheter finns med i styrgruppen, såsom Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Sveriges geologiska undersökning och Trafikverket. Företagen som tillsammans har fått uppdraget att utveckla den nya digitala fastighetstjänsten är Metria, inUse, Dufwenmark Consulting och Esri.

Länsstyrelsen i Jönköpings län är projektägare till "Ett fönster ut".

Öppen digital tjänst

Länsstyrelsen vill vända sig till bland annat fastighetsägare, landsbygdsföretagare samt unga och barn. Alla som är ute i naturen kommer att kunna använda denna öppna digitala tjänst. Just nu är arbetet inne i en fas där målgruppsanalyser genomförs. Markägare, arrendatorer, skogsbolag intervjuas för att få rätt krav till prototypen som tas fram.

Enkelt och användarvänligt

Linda Hassel, projektledare på Länsstyrelsen i Jönköpings län, tror att tjänsten kommer göra vardagen enklare för alla som vill veta mer om sin fastighet.

– Vår förhoppning är att man inte ska behöva leta efter information om natur- och kulturvärden på flera ställen. Dessutom sparar man ju tid, vilket innebär att företagaren eller fastighetsägaren kan ägna mer tid åt att utveckla sin verksamhet. Vi tror också att tjänsten kan bli en värdefull kunskapsbank för skolor när lärare vill hitta intressanta platser att besöka eller prata om i klassrummet.

Viktiga ledstjärnor för myndigheterna, genom hela projektet har varit enkelhet och tillgänglighet, därför är användbarhet högt prioriterat.

– Hur bra och väl genomarbetad en tjänst än är så blir den inte använd om den inte är enkel, begriplig och lättillgänglig för dem som den är till för, säger Linda Hassel på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Vårda jorden bättre

Metria projektleder uppdraget och är mycket glada över samarbetet mellan många parter i projektet, där olika kompetenser kan ge det bästa för slutanvändaren.

– Det är oerhört kul att vi i det här samarbetet kan erbjuda projektets ägare den här unika kunskapen om användbarhet och om hur kraftfull kartan är på webben som medel för att delge information om vår miljö genom det här samarbetet, säger Åke Svensson, projektledare på Metria AB.

På inUse är man stolt över att få vara en del av det här viktiga projektet.

– Metria och inUse kompletterar varandra. Metria har upparbetad kunskap om natur- och kulturvärden, medan vi på inUse har förmågan att visualisera komplexa förhållanden i verkligheten och sedan förvandla dem till en enkel och rolig digital tjänst. Vi är jätteglada över möjligheten att kunna hjälpa fastighetsägare och naturintresserade att bättre vårda vår jord, säger Ingrid Domingues, grundare av inUse och UX Strategist.

Esri levererar en marknadsledande innovativ teknik för geografisk information som möjliggörare för lösningar som i den här typen av projekt.

– Kartan är en starkt media för kommunikation, den kan ge användaren lättförståelig information och skapa ett engagemang. Vi är extra glada för att kartan är en central del i denna lösning, de kommer ge användaren ett enkelt gränssnitt att ta del av informationen genom, säger Anders Lindblad, kundansvarig från Esri Sverige.