Karttjänst vann i Volvo Lastvagnars app-tävling

Transportbranschen är högt specialiserad och i behov av intelligenta lösningar för effektivitet, säkerhet och miljö. Nio lag tävlade under 24 timmar med utmaningen att utveckla en kreativ app som erbjuder lastbilsförare nya värdefulla tjänster. Appen som vann ger aktuellt vägskyltsläge, väderrapporter, kartor och annan trafikinformation.

Volvo Trucks Open Innovation Challenge arrangerades av Volvo Lastvagnar i samarbete med Vehicle ICT Arena den 21-22 mars på Lindholmen Science Park.

Första priset gick till Idevio för deras idé som ökar trafiksäkerheten genom att ge föraren information om vad som sker längre fram på vägen. Tjänsten tar in uppgifter från olika håll om till exempel tillåten hastighet och axeltryck, hård sidvind, underkylt regn och risk för vattenplaning. Föraren får på så sätt hjälp att undvika obehagliga situationer och olyckor.

– Vi är speciellt nöjda med att vi har nått fram med vår teknik som kan kombinera information inte bara mellan förare och bil, utan en mängd andra källor, till exempel väderrapporter, kartor och trafikinformation  i ett mycket enkelt gränssnitt som helt fokuserar på säkerhet, säger Jonas Lindén på Idevio.