Vinnarna i Hack for Sweden 2015

Hack for Sweden genomfördes 14-15 mars. Efter 24 timmars hackande stod laget bakom tjänsten Varsko som vinnare. Tjänsten kan genom SMS, mejl eller sociala medier informera den enskilde om nationella olyckor och katastrofer på kommunal- eller länsnivå. Privatpersoner kan också rapportera in iakttagelser.

hack4sweden2015-vinnare

Det vinnande laget består av Johan Holmlund, Emma Melander, Oliva Kassander, Erik Sandrén. Tjänsten bygger på data från Lantmäteriet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Juryns motivering var: Med hjälp av öppet data skapar tjänsten en praktisk, samtida, modern och lokaliserad tjänst som saknas. Användargenererat innehåll ökar intresset för aktivt medborgarinnehåll.

Fler vinnare utsågs inom olika kategoreier.

Bästa affärsnytta

Utmärkelsen Bästa affärsnytta gick till artDex en webblösning för att skicka in rapporter på djur man ser i sitt närområde. Appen är upplagd som ett spel där man får poäng och märken för olika djur. Lösningen bygger på data från Artportalen från SLU och Naturvårdsverket.

Something with jobs heter det vinnande laget som består av Sebastian Sandberg, Simon Arneson och John Johansson.

Bästa visualisering

Utmärkelsen Bästa visualisering gick till en applikation till Hemnet som ger mer information om samhället runt det bostadsobjekt som man är intresserad av, bland annat valresultat, nöjdhet med kommunen, nederbörd, badplatser. Bidraget bygger på data från SCB, SMHI, Arbetsförmedlingen, RKA (kolada) och Havs och Vattenmyndigheten (VISS).

Appen utvecklades av lag Hemul som består av Caspar Berendt och Remi Puig. De presenterar tjänsten här.

Specialpris för bästa tekniska höjd

Juryns specialpris för bästa tekniska höjd gick till Fråga Sverige – en sök- och analystjänst för all myndighetsdata i hela Sverige, där resultatet presenteras med grafer. Tekniskt byggs en graf upp från datan (samma strategi som Googles Knowledge Graph eller större delarna av Apples Siri) som beskriver hur allt är relaterat i landet. En språklig modell läggs på för att lättare kunna söka i denna graf. En matematisk modell används för att kunna kombinera och jämföra data.

Tjänsten utvecklades av Simon Benjaminsson.

Ett pris delades också ut inom kategorin Bästa nytta för allmänheten.

Läs mer om alla vinnare på Hack for Sweden

Både vinnaren Varsko och Hemnet-appen, som utsågs till bästa visualisering, kommer att presenteras på ULI Geoforums konferens om öppen källkod inom GIS, OSGS 2015. Konferensen hålls den 26-27 maj i Stockholm.