Volontärer, smartphones och GIS för att minska skador vid katastrofer

Med hjälp av volontärer utrustade med smartphones kan räddningstjänster samla in information som kan bidra i samhällsplaneringen för att minska risker vid katastrofer. Det visar en avhandling som tillkommit i samarbete mellan Försvarshögskolan och italienska Politecnico di Torino.

Elena Pede, som doktorerat i samarbete mellan Försvarshögskolan och Politecnico di Torino, Italien, disputerade den 23 mars med avhandlingen "Building resilience towards natural hazards cross-scale knowledge and institutional linkages".

I avhandlingen undersöker Elena Pede på vilket sätt GIS kan användas i den fysiska planeringen och i analyser, för att undvika stora konsekvenser vid större naturhändelser.

Hon har tittat på hur GIS och Informations- och kommunikationsteknik (IKT) kan användas för att involvera volontärer i förebyggande arbete och som rapportörer vid större natur- eller skadehändelser. Det senare har hon studerat empiriskt genom att prova ett system för att både hämta in uppgifter men även sända ut instruktioner till volontärer och allmänhet vid större händelser såsom skogsbränder och jordbävningar.

Läs mer på Försvarshögskolans webbplats