Christer Fuglesang med flera på LTUs seminarium i Almedalen 2019
Alla vill ta ansvar i Almedalen

Analys av Susanne Nellemann Ek

Stefan Löfven var inte i Almedalen. Det är synd. Almedalen har utvecklats till en arena där alla aktörer finns representerade under ett antal dagar. Politikerna, offentliga sektorn, forskarvärlden, föreningar och företagen samtalar. Aktörerna vill ta ansvar för sin del av samhällsuppgiften och möts på och utanför scener för att diskutera och kanske etablera samarbeten. Och alla arrangemang är öppna och kostnadsfria.

Många är på plats för att lyssna och lära. För en del av Geoforums medlemmar ges medarbetare möjlighet att resa till Almedalen för kompetensutveckling eller för medverkan i diskussionerna. Geoforums guide för geodatabranschen ger uppskattad vägledning för många medlemmar.

Missionsdriven innovation – trendande

Många pratar om att arbeta missionsdrivet med innovation. Sveriges första astronaut Christer Fuglesang påminde oss om att en mission kräver ledarskap och gynnas av kapplöpning, eller i alla fall konkurrens. Och det är väl en av de stora frågorna: kan vi uppbringa tillräcklig ”sense of emergency” så att vi kapplöper om att hushålla med resurser och lösa klimatutmaningen? Och känner vi av konkurrensen? Eller är vi mätta och nöjda och lever för dagen?

Hållbarhet – viktigast

Hållbarhet fick i år total genomslagskraft i Almedalen. Det får vi nog tacka Greta Thunberg för.

”Vår generations ledare är de som ska leda och ta ansvar för en förändring” sa Darja Isaksson, generaldirektör på Vinnova. Och i vår tid är ledaren hjälten var budskapet på branschorganisationen Innovationsföretagens seminarium Agenda för ett innovativt Sverige. Tidigare decennier var ingenjören, politikern respektive ekonomen hjältar.

Det som tar plats i Almedalen har betydelse för vad som får prioritet under det kommande året. Det verkar hoppfullt – att samhällsomställning för hållbarhet kan få den prioritering som den kräver och att missionsdriven innovation kan göra omställningen möjlig. Du som ledare har ett stort ansvar. Så kan Almedalen 2019 summeras.

Susanne Nellemann Ek, vd och kanslichef för Geoforum Sverige

Susanne Nellemann Ek