Vilka är med och hur ansluter man till den nationella geodataplattformen?

Den nationella geodataplattformen är tjänsten där ett antal olika geodataproducenter tillgängliggör datamängder som används i samhällsbyggnadsprocessen, för registrerade konsumenter. Fem kommuner har nu anslutit sig till plattformen som producenter av geodata. Under maj och juni planeras webbinarier för de kommuner som vill fördjupa sig i hur man ansluter sig och levererar digitala detaljplaner till plattformen

Enligt Lantmäteriet har i dagsläget totalt 94 organisationer och privatpersoner anmält sig som deltagare i den nationella geodataplattformen. Av dessa har åtta kommuner, en myndighet och sex företag även registrerat sig som konsument. Boden, Skurups, Lund, Motala och Ånge kommun har skrivit avtal och är klara som producenter, och det pågår avtalshantering med Arvidsjaur, Karlskoga, Kiruna, Ulricehamn och Jönköpings kommun.

För tillfället finns det ännu inga datamängder att ta del av i den nationella geodataplattformen. Lantmäteriet informerar om att listan under ingången "datamängder" uppdateras när första datamängden inkommer.

Webbinarier om leverans av digitala detaljplaner

Lantmäteriets regionala geodatasamordnare planerar för ett antal webbinarier om anslutning och leverans av digitala detaljplaner till den nationella geodataplattformen. Målgruppen är kommuner och webbinarierna kommer att ta upp olika teman och gå lite mer på djupet. Det kommer också att finnas visst utrymme för dialog och frågor.

Planerade datum för informationstillfällena som hålls via Skype är:

  • Producentavtal och användningsvillkor: den 4 maj, kl. 13-14 och den 11 maj, kl.11-12
  • Nationell specifikation för detaljplan: den 20 maj, kl. 9-10 och den 25 maj, kl. 13-14
  • Anslutning och leverans: den 1 juni, kl. 9-10 och den 4 juni kl. 9-10.

Läs mer, hitta aktuell information och anmäl dig här

Mer om den nationella geodataplattformen