Laptop och mobil som delar geografiska data
Kommuner och regioner ska bli en del av den digitala infrastrukturen

Regeringen har gett DIGG i uppdrag att analysera förutsättningarna för kommuner och regioner att delta i den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen för informationsutbyte och grunddata. Analysen ska göras i nära samverkan med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Den utveckling som sker inom samhällsbyggnadsområdet kan bidra till bättre informationsutbyte inom hela offentlig sektor – och stärka välfärden, menar Christina Thulin, SKR.

Det nya regeringsuppdraget till Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) syftar till att stärka välfärdens digitalisering.

DIGG jobbar sedan tidigare tillsammans med flera andra myndigheter, däribland Lantmäteriet, för att etablera en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte och ett nationellt ramverk för grunddata. Det uppdrag som DIGG nu fått är att kartlägga och analysera de särskilda rättsliga, organisatoriska och finansiella förutsättningarna för att kommuner, regioner och även privata utförare av offentligt finansierad verksamhet, ska kunna vara en del av denna digitala infrastruktur.

Data i samhällsbyggnadsprocessen blir tillgängliga

Analysen som uppdraget innebär ska göras i nära samverkan med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). För SKR är det viktigt att vara en del i det arbetet.

christina thulin skr– Standardiserad och strukturerad information som återanvänds i olika skeden av samhällsbyggnadsprocessen förväntas bidra till både minskade kostnader och kortare ledtider. Hittills har lösningar utvecklats i egna kommunala system, ofta på verksamhetsnivå och med en hög grad av beroende av enskilda programvaror och leverantörer vilket är kostnadsdrivande för våra medlemmar. En nationell infrastruktur ställer helt andra krav på gemensamma principer och riktlinjer för till exempel informationshantering, standarder, affärsmodeller och juridisk utveckling, säger Christina Thulin, handläggare på avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad, SKR. 

– Som vi ser det ligger Lantmäteriet långt framme i sina tankar kring Nationellt tillgängliggörande av geodata, med detaljplaner som etapp ett. Utvecklingen inom samhällsbyggnadsområdet blir, i och med den digitala infrastrukturen, inte en angelägenhet enbart för dem som verkar inom sektorn utan kan även lägga grunden för juridiska, tekniska och organisatoriska förutsättningar kopplade till informationsutbyte inom hela offentlig sektor. För SKR är det viktigt att vara en del i det arbetet, fortsätter Christina Thulin, SKR.

Läs mer i Infrastrukturdepartementets pressmeddelande om uppdraget