Fåtal människor i kal stadsmiljö med höghus
Digitala tjänster för ökat medborgarengagemang

Vinnova finansierar sex projekt som ska utveckla digitala tjänster som ökar medborgarnas engagemang, inflytande och insyn i offentlig förvaltning. Två av dem ökar medborgarinflytandet i stadsbyggandet. Utlysningen Civic tech är öppen för nya ansökningar till slutet av augusti.

Satsningen Civic tech innebär att innovationsmyndigheten VInnova finansierar projekt som handlar om att utveckla nya digitala tjänster som stärker förtroendet mellan medborgare och offentlig sektor. Nu har sex projekt fått finansiering med sammanlagt 12 miljoner kronor. 

– Det handlar om att i högre grad nyttja medborgarnas förtroende som en drivkraft för förnyelse, samtidigt som det offentliga släpper in nya aktörer i tjänsteutvecklingen, säger Adrian Solitander, ansvarig för Vinnovas satsning på civic tech.

Digital tjänst för plandialog

Nästan en miljon kronor går till ett projekt som ska utveckla en svensk digital plattform för plandialog. Plattformen kommer att testas och utvecklas i faktiska planprocesser, ett detaljplanesamråd i Stockholm och ett samråd om fördjupad översiktsplan i Norrtälje.

Projektkoordinator är Placetoplan. De övriga parterna är Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad, Bygg- och miljökontoret i Norrtälje kommun, webbyrån OAWA, stadsplaneringskonsulten Spacescape, it-konsulten Tieto samt plankonsulten Arne Fredlund. Sveriges Kommuner och Regioner samt Boverket finns med i en extern referensgrupp.

Projektet Digital plattform för plandialog påbörjas nu i april och avslutas i december 2020. Slutmålet är att skapa Sveriges bästa digitala dialogplattform för planering, skriver Placetoplan i sin nyhetsblogg.

Samarbete med medborgare inom placemaking

Ett annat projekt som får finansiering är Digitala verktyg för participatorisk placemaking. Det ska utveckla en tjänst för att underlätta samarbetsprocessen mellan medborgare och offentlig sektor i utvecklandet av outnyttjade stadsmiljöer, så kallad placemaking. 

Visualisering av klimatomställningen

Ett annat projekt som borde använda sig av geodata och kartor är ClimateVisualizer – en interaktiv molntjänst som visar vägen mot klimatmålen. Projektet ska använda klimatstatistik, ny forskning, design och teknik för att ge medborgarna fördjupad kunskap om klimatomställningen. Koordinator är Klimatsekretariatet AB.

Utlysning öppen för nya ansökningar

Civic tech-utlysningen är öppen för ansökningar fram till 26 augusti. Kan den stötta något av era projekt? Läs mer om erbjudandet här.

Vinnova gör också en särskild satsning på en plattform som stöttar aktörer som stärker demokratin i kristid.

Läs om alla projekten på vinnova.se