pekskärm
Lantmäteriet och DIGG får uppdrag om automatisering

Regeringen har gett Lantmäteriet och Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) uppdraget att testa ny teknik för automatisering i offentlig sektor. Det handlar om artificiell intelligens och blockkedjeteknik.

Sverige och svenska myndigheter ligger i framkant i digitaliseringen och många myndigheter testar och utnyttjar ny teknik, som artificiell intelligens och blockkedjor, för att utveckla sin verksamhet. Ett område som har stor potential att förbättras med ny teknik är automatisering av processer, ärendehantering och beslutsfattande.

– Artificiell intelligens används med goda resultat inom det offentliga. Ett sätt att öka transparensen kan vara blockkedjeteknik, som DIGG och Lantmäteriet nu ska testa. En förhoppning är att testresultaten kommer att kunna tillämpas inom hela offentliga sektorn. Det är viktigt att offentlig sektor vågar testa nya idéer och lösningar som kan användas av flera, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Lantmäteriet och DIGG ska nu undersöka om det är möjligt att använda ny teknik i syfte att i högre grad automatisera rutiner och processerför bland annat för beslutsfattande i offentlig förvaltning. Målsättningen är att effektivisera processer och beslut samtidigt som kvaliten och transpararensen bakom beslutsfattande bevaras eller ökar.

Må­let med uppdraget är att ta fram ett koncept till en teknisk lösning som bör vara möj­lig att applicera på delar av Lantmäteriets verksamhet, samt i övrigt kunna vidareanvändas inom den offentliga förvaltningen. Kod, tekniska komponenter och annat material ska efter uppdragets slutförande samman­ställas för att i den mån det är möjligt kunna tillgängliggöras för vidare­användning inom offentlig förvaltning.

Läs mer om uppdraget på regeringens webbplats