Branschförening inom UAS bildad

Branschföreningen UAS Sweden har bildats. Föreningens syfte är att tillvarata medlemmarnas intressen i samband med kommersiell flygfoto/film med hjälp av UAS, sprida kunskap om tekniken, tillhandahålla saklig information om UAS till myndigheter och media, samt söka samarbete med liknande organisationer inom EU och branschen i övrigt.

uas-sweden-banner

Målsättningen är att på sikt också vara ett rådgivande organ och remissinstans för berörda myndigheter; Luftfartsverket, Transportstyrelsen, Försvaret, Länsstyrelser och kommuner samt utveckla och bevaka villkoren för verksamheten i UAS-branschen.

Föreningen består av medlemmar som har sökt, och fått, tillstånd för sin verksamhet från Transportstyrelsen och är yrkesverksamma som operatörer av UAS klass 1A, 1B och 2. Under de senaste åren har marknaden för flygfoto/film med UAS ökat markant och idag finns det över 450 tillstånd för kommersiell flygfoto- och filmverksamhet med UAS i Sverige. Utöver foto- och filmverksamhet används UAS även inom räddningstjänst samt avancerad kartering och geoteknisk verksamhet inom skogsbruk, jordbruk och anläggningsverksamhet.

Bildandet av en branschförening har setts som nödvändig då det den senaste tiden blivit alltmer uppenbart att både media och myndigheter skulle gynnas av en saklig informationskälla. Därutöver ska föreningen bistå tillståndsinnehavarnas behov av en samlad dialog med, i första hand, tillståndsgivande myndigheter.

UAS Sweden är ett första steg i ett samarbete där företag inom UAS-branschen, berörda myndigheter och media ska kunna få en samlad och saklig information om tekniken bakom dagens UAS, arbetet med att förbättra branschens villkor, ökad flygsäkerhet med mera.

Ordförande för UAS Sweden är Kim Mortensen. Läs mer på uassweden.org

ULI Geoforum välkomnar initiativet och hoppas på goda samarbeten med den nya branschföreningen!