AI Arena deltar i hack för hållbar utveckling

AI Arena, som Geoforum är en del av, kommer att delta i Hack for Gävle. Hackathonet arrangeras av Future Position X i samarbete med Microsoft, Gävle kommun, Högskolan i Gävle och AI Arena. Hacket är framflyttat till den 11 mars 2022.

Syftet med Hack for Gävle är undersöka hur man med smarta nya lösningar kan utveckla medborgardialog, mobilitet och återvinning av material med bland annat AI som verktyg.

– Det känns verkligen kul att nu åter igen kunna genomföra ett fysiskt hackathon i Gävle tillsammans med våra partners. Förra gången vi genomförde Hack for Gävle, före pandemin, var vi 80 deltagare från 15 länder och det var mycket uppskattat. Vi ser fram emot lika stort deltagande denna gång, säger Henrik Dahl, vd Future Position X.

AI-projekt medverkar med expertis

Representanter för projektet Kraftsamling AI och delprojektet AI Arena medverkar med sin expertis - något som kommer att stärka genomförande av de utmaningar som deltagarna ska lösa i Hack for Gävle. Hackathonet varar under 24 timmar och deltagarna kan välja en av tre olika utmaningar att lösa. En prissumma på 20 000 kronor går till det vinnande laget.

– Det är viktigt med innovation och ny teknik såsom AI för att få till nya lösningar för samhällsbyggandet och det är spännande med samverkan mellan nya organisationer i ett hack, säger Sofi Almqvist, vd Geoforum Sverige.

Delta eller tipsa andra om Hack for Gävle.

AI-arena accelererar kunskap om AI

Geoforum Sverige, BIM Alliance och Future Position X utvecklar en behovsdriven AI-arena för tillämpning av artificiell intelligens inom samhällsbyggnadssektorn. AI-arenan kommer att vara en öppen mötes- och kunskapsplattform för alla aktörer inom sektorn.

Syftet är att accelerera kunskap kring vad AI innebär, sprida goda exempel på tillämpningsområden för AI, ge möjligheter till erfarenhetsutbyte, bygga nätverk inom området och börja testa. AI-arena är ett delprojekt inom Kraftsamling – AI i samhällsbyggandet, ett strategiskt projekt inom Smart Built Environment.

– Delprojektet AI Arena för samhällsbyggnad har nu formats och tillsammans med de andra projektparterna i Kraftsamling – AI i samhällsbyggande kommer vi att kunna erbjuda olika möjligheter och aktiviteter. Detta hackathon är ett exempel och det kommer mer, berättar Susanne Nellemann Ek, vd BIM Alliance.

– Kraftsamling – AI i samhällsbyggande arrangerar kick off vid två tillfällen: den 3 december och den 21 januari. Då är alla intresserade välkomna att höra mer om projektets alla delar. Det är roligt att Hack for Gävle blir en av aktiviteterna för att diskutera hur AI-tillämpningar kan bidra till ett hållbart samhällsbyggande, avslutar Mariell Juhlin, Projektledare Kraftsamling – AI i samhällsbyggande.